Ev, çevrili yer; sanatın ayna işlevi

Ev nedir, neresidir? Nasıl hissettirir? Yaşama nasıl şeylerle çevrili başladığımız, içinde olduğumuz atmosferin psikolojik dokusu, tadı, kokusu; hayatta olmanın, kendimiz olmanın nasıl bir hissi olduğunu şekillendiriyor. Güzel şeyler peşinden koşmak için  bir ilhâm, çirkin  şeyler neyi istemediğimizin altını çizmek için bir 

pusula.

Resimleri detayları daha keskin verebilmek için kuruboya kullanarak, geniş alanları daha kolay kaplamak ve mat görünümü ile arka plan oluşturmak için guaj boya ve taslak olmayı, başlangıcın ruhunu yansıtması için de kurşun kalem kullanarak yaptım. İlk iki resim birbirinin tamamlayıcısı, bir hikayenin önü ve arkası. Aynı zamanda bir melodinin de başlangıcı.

  • Bu resmin benim için anlamı yola kendi çocukluk fotoğrafımı taslak alarak bir otoportre niyeti ile  çıkmış olmam. Kendimizi yansıtan, anlatan şeyler için her zaman çıplak  bir aynaya ihtiyacımız olmaz. Bazen hissettiğimizi farklı şekillerde  anlatması, görüneni aynı şekilde  göstermesinden daha keskin bir görünüm sunar. Sanatın bizim için oluşturduğu  anlam  bu açıdan önemli  olabilir. İnce, hassas  görülemez, düşünülemez, rüyası görülemez hislerimize uygun bir ayna olabilmesi. Yaratıcılığın hassasiyet, kırılganlık ile bağlantısını düşünürsek aynayı yaratmanın nasıl mutlaka bir çeşit  yıkımla bağlantılı olduğunu görebiliriz. Çatlaklardan, kırıklardan yolunu bulan bitkiler  gibi.

  • Bu resim de evde hissetmenin olumlu çağrışımlarına kendimizi bırakabilmek için evin tüm hallerine kendimizi açmamız gerektiğini yansıtıyor. Ev bazen dağınıktır, pis olduğu da olur, bazen çok düzenlidir, bazen değişir, kaplanır, yenilenir,  kırılır, dökülür, böcek baskınına uğrar, çeşitli kişileri  içinde yatırabilir, misafir edebilir, kapısını kitler, kapı pencere açık bırakır, süsler, arındırır…

Bu resim ise yağlıboyada. Düşler, birliktelikler, ayrılıklar ve ar

Ev üzerine düşünmeyi seviyorum. Boya kalemlerim de düşünebilmek için güzel bir imkan sağladı bana. Buradan biraz daha devam edeceğim gibi duruyor. Belki de inşa edilebilir, düzenlenebilir, yıkılabilir olması ev kavramını güzel ve çalışılabilir yapan şey benim için.

Evini bulmak, yıkmak,  yaratmakla uğraşanlara✌🏻💗

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bloğumda yazmayı ve paylaşmayı seviyorum,  benim ev dediğim yerlerden, oluşturmaya çalıştığım hisler bütününden birisi de bu. Ortaokul yıllarımdan beri blogla uğraşıyorum. İlkokula başlamadan da günlük yazmaya başlamıştım. Yazı, resim, fotoğraf benim  için kucaklayıcı, özgürleştirici bir ev. O evi çoğaltmak ve büyütmek niyetindeyim.

Yorum bırakın